Bourgondisch & huiselijk

In ons restaurant kunt u à la carte terecht voor lunch en diner in een ongedwongen sfeer. Of u nu komt voor een kop koffie, lunch, high tea, diner of familiefeest, wij zien graag dat u geniet. Met onze eigen keuken kunnen we heel flexibel inspelen op uw wensen. En dat doorgaans binnen het door u beoogde budget.

Ons grote terras vormt een heerlijk rustpunt voor de vele fietsers en wandelaars die De Mortelen verkennen. We liggen precies aan een wandel- en fietsknooppunt in Het Groene Woud. Met plezier vervullen we sinds mei 2013 een ‘Toeristische Poort Functie’ in Oirschot. We beschikken daardoor altijd over een actueel aanbod aan uitjes, evenementen en bezienswaardigheden in de regio. 

Al jaren trekt de forellenvisvijver (de eerste van heel Brabant!) van één hectare groot vele vaste vissers. In ons restaurant bereiden we dan ook alle denkbare gerechten op basis van deze heerlijke vis. 

Onze feestzaal staat regionaal zeer goed aangeschreven voor feesten en partijen 

die wij, ook culinair, op maat verzorgen. Heeft u speciale wensen? Vraag het gewoon,

dan kijken we wat mogelijk is.

Ook verschillende verenigingen weten ons voor hun activiteiten prima te vinden.

Met de moderne blokhutten, die vanaf maart 2014 te boeken zijn,

maken we een lang gekoesterde droom waar.

We vinden het fijn ook comfortabel onderdak te kunnen bieden.” 

Graag tot ziens! 
Jos & Brigit Traa – van de Moosdijk

 

Historie De Schutskuil
Net na de oorlog is De Schutskuil gebouwd, toen had het nog een functie als woonhuis en boerderij. De omwenteling naar café annex horecabedrijf is in 1979 ingezet door Jo en Jan van de Moosdijk. Jan vond de naam café niet mooi en heeft de naam Herberg verzonnen, hoewel er toen nog geen slaapfunctie geboden werd. 

Van boerderij naar café & visvijver
Al vrij snel is Jo erwtensoep gaan koken voor de jagers die geregeld te gast waren. De vragen om te koken op feestjes kwamen vanzelf op gang. Ook de café-functie werd verbreed door het aanbieden van eenvoudige dagmenu’s. Jo is de verpersoonlijking van gastvrijheid . “Ge moet blij zijn dat mensen bij jou koffie komen drinken en niet op een ander!”
Toen eind jaren ’60 door ontgronding de vijver ontstond werd er het eerste jaar gezwommen. Al vrij snel kwam de Oirschotse visclub. Zij waren 10 jaar lang kind aan huis bij De Schutskuil. Toen Jan benaderd werd om zijn vijver te verhuren om er een forellenvisvijver van te maken, hoefde hij niet lang na te denken. Wat zij willen, dat kan ik zelf ook! Zo had De Schutskuil de primeur om de eerste forellenvisvijver in heel Brabant te exploiteren. Na een aantal jaren aanloop is dit zeer succesvol uitgepakt.

Nieuw bloed in de zaak!
Brigit, de dochter van Jan & Jo, wist al vroeg dat ze kok wilde worden. Met vlag en wimpel doorliep zij de koksschool om in 1990 haar ouders bij te staan in het bedrijf. Zij kreeg van hen de vrije hand. Al snel werd de dagmenukaart verrijkt met nieuwe ideeën. In 1993 hakte ze met haar man Jos de knoop om een professionele keuken te laten bouwen. Toen dochter Ilse geboren werd in 1994 was de keuken klaar.
Na een aantal jaar samenwerken met haar ouders, heeft Brigit samen met Jos het bedrijf in 2001 overgenomen. Bij Brigit staat het koken centraal. Het volk kwam en bleef komen. “Mensen moeten lekker kunnen eten, niet te prijzig, laagdrempelig, geen fratsen!” 
Na het overlijden van Jan heeft Jos de forelvijver helemaal overgenomen. De forellen die Jos inkoopt, komen uit Frankrijk. Via een Belgische importeur worden ze in Oirschot afgeleverd. “Ik kies altijd voor de grotere vissen. Het kan niet zo zijn dat er van die miezerige ‘spierinkjes’ gevangen worden. Een beetje visser wil een échte vis aan de haak!”
Gastvrijheid is Jos en Brigit aangeboren. Geen vraag is hen te gek. Als het even kan bedenken ze een passende oplossing. 

Mijlpalen voor het familiebedrijf
Het familiebedrijf zet zich voort op dezelfde leest. Brabantse gastvrijheid, maar met een groter culinair accent. Naast de professionele keuken die al in 1994 in gebruik genomen werd, is De Schutskuil steeds verder meegegaan met de tijd. Maar de nostalgische uitstraling is bewust behouden.

Belangrijke mijlpalen voor Jos & Brigit zijn:
•  De grote verbouwing van de zaal in 2001 – 2002.
“Lekker luchtig en licht is die zaal geworden. Ideaal voor het vieren van familiefeesten. Ook BBQ faciliteiten binnen.”
• Overname van de Forelvijver door Jos in 2007.
“De aanleiding was beroerd, het overlijden van mijn schoonvader. Toch deed het erg goed dat Jo mij vroeg het helemaal op me te nemen. Ik heb er écht plezier in!”
• Opening fietspad aan de Oude Grintweg in 2008. 
“Het plaatsen van de ‘fietsknooppunt paal’ hebben we gevierd met champagne!”
• Toeristische Poort per 19 mei 2013.
“We zijn er trots op dat ook wij geselecteerd zijn om een ‘Toeristische Poort’-functie te vervullen voor Oirschot. Onze gasten kunnen elke dag vanaf 10.00 uur bij ons terecht voor informatie over het activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Met uitzondering van woensdagen gedurende september tot en met maart.” 
• Acht moderne blokhutten per februari 2014.
“Het was traject van jaren om de vergunning rond te krijgen. Fijn dat gasten, toeristen of passanten hier nu comfortabel kunnen overnachten.” 

Typisch Jos & Brigit
“Het is maar goed dat de mensen naar ons toe komen.  Mensen uit heel Nederland weten nog beter wat hier groeit en bloeit dan wij….”

Jos mag graag kleiduiven schieten, dat doet hij ’s winters op zondagen. Brigit geniet erg van haar bestuursfunctie in de Oirschotse Horeca. Zo houdt zij het reilen & zeilen in de branche bij. En ze weet precies wat er in het dorp speelt.

“Oma Jo is nog steeds betrokken. Bijna elke ochtend drinkt ze hier een kop koffie om samen met ons de dag te starten!”

dsc_2641xsk.jpg